Det råder ingen tvekan om att Etna lever. Lavan rinner utmed sluttningarna och vi som tagit oss upp dit fotar och filmar naturens under.

Om du bara gör en utflykt så åk upp på Etna. Det tar tid innan man krånglat sig upp till den stora bil- och bussparkeringen men det är en upplevelse att se hur vegetation försvinner mer och mer under bilfärden och ersätts med svart lavasten. Vid parkeringen köps biljetter hela eller halva vägen upp och det känns ganska likt att köa för linbaneliftarna i alperna då även skidentusiaster finns här. Det är fortfarande massor med snö på vulkanen i april. Efter linbanan är det buss några hundra meter och sista biten åker du bandvagn alltmedan naturen blir kargare och snöigare. kombinationen svart lava och snö är speciell. Nu är du på 3000 meters höjd och längre kommer du inte men på den ena vulkankammen ser du de andra kratrarna på nära håll. I februari 2017 hade Etna ett litet utbrott och fortfarande såg men lava rinnande utmed kammen, det rasade och glödde om vartannat.

Senso!

Film utan kommentarer

Vandring på Etna

Vid den stora parkeringen finns biljettförsäljningen till linbanan som tar dig upp till ”fjällstationen”.

Att ta sig upp på vulkanen är som en trestegsraket.

Efter linbanan är det bussarna som tar dig några hundra meter till. sista biten åker du bandvagn upp till kratern.

Etna består av flera kratrar

Vacker utsikt ovan molnen

Etna-vinet görs på sluttningarna ””smaken”” både vitt och rött av blandade druvsorter och det rekommenderas att köpas hem. En av vinbyarna är Linguaglossa.

Linguaglossa är en by på Etnas sluttning

Byn var väldigt stillsam och mysig med en mycket bra restaurang, Lingua Grossa, där vi råkade vara de enda gästerna på lunchen.

Linguaglossa