När man kommer in på Piazza Minerva i lätt soldis möts du av ett bländande sken som nästan sticker i ögonen.

För oss svenskar är det intressant att besöka Lucias hemstad Siracusa på södra östkusten. På ön Ortigia ligger ”gamla stan”. De typiska italienska gränderna gör att man lätt går vilse men mitt på ön möts du av Piazza Minerva. När man kommer in på piazzan i lätt soldis möts du av ett bländande sken som nästan sticker i ögonen. Himlen liksom reflekterar de gulvita fasaderna så att man får kisa en stund innan man vänjer sig. Det är ett mäktigt torg med katedralen, cafeér, institutioner och ytterligare en kyrka. På palmsöndagen går processionen från kyrkan till katedralen alltmedan prästens sång ekar ut i högtalare över piazzan och manar att ansluta till högmässa.

Senso!

Film utan kommentarer

Duomo di Siracusa

Lucia kommer ifrån Siracusa och har en egen minnesplats i katedralen

Firandet av påsken och palmsöndagen blir påtagligt på en plats som Siracusa med påskprocessioner och mässor.

Palmsöndagen blir väldigt konkret här i katolska Italien.

Alla italienare, ung som gammal, införskaffar palmblad som prästen sedan välsignar. Palmbladen bärs med under processionerna.

Påskprocessionen från kyrkan till katedralen

Faro Castello Maniace är en fästning som skyddar stadens inlopp

Apollos tempel

Katedralen i Noto

Cattedrale di san Nicolò heter Notos berömda och vackra barockkyrka. Att kyrkan känns så fräsch, nästan ny, interiört beror på att den kollapsade 1996 och byggdes upp igen. Noto försörjdes av jordbävningen 1693 och återbyggdes på 1700-talet vilket gör den till en unik barockstad med geometriska gator och fin katedral i barockstil. Den breda och långa trappan utanför uppmanar till att sätta sig och vila sig en stund.

Barockstaden Noto som byggdes på 1600-talet efter att den tidigare staden försördes i jordbävningen 1693.

De stora bronsportarna är detaljerat utsmyckade hela vägen.

Överallt såg vi olika påskprocessioner