Den lilla byn som ligger uppe på en kulle är mest känd för fårosten Pecorino

Via serpentinvägar når man Pienza som är en liten pittoresk by i södra Toscana några mil söder om Siena. På dagarna är det gott om turister om sommaren men på kvällen blir den lite sömnig. Det finns ett gott utbud av bra hotell och restauranger och utsikten över dalen med alla sina Brunello-vinodlingar är fantastisk. Detta är bara en av alla byar som klänger sig fast på de toscanska kullarna antagligen byggt för att vara lätt att försvara under medeltiden. Påven pius II planerade Pienza och kyrkan är något överdimensionerad för den lilla byn med en gata. Jämte ligger det före detta klostret som nu är ett fint hotell med cellerna ombyggda till fräscha hotellrum och trädgården till restaurang och swimmingpool.

Senso!

Film utan kommentarer

Il Duomo

Byn har så många butiker som säljer Pecorino-ost så gågatan fylls av ostdoft när man spatserar omkring. I butikerna säljs också Brunello-viner från distriktet och andra lokala varor.

Klostret som blivit hotell

Pienza är en utmärkt bas för att utforska byarna i södra Toscana. I närheten ligger Montalcino, Montepulciano och Cortona som nås via serpentinvägar.

Pecorino-intag i Pienza

Bästa med Pienza!

Vinet Brunello som är typiskt för Orca-dalen i södra Toscana.

Pecorino som är en regional ost med olika lagringar från fresco till oätbar. Ta en i mitten av skalan så får du en god ost.

Utsikt från hotell Chiostro

Utsikt från restaurangen på hotell Chiostro

Det är lätt att tycka om Pienza

Systrar på tur i Pienza